Jump to content
Дигитален Форум
 • В Стара Загора ще бъде отбелязан Деня на Тракия

     (0 reviews)

  На 26 март 2024 г. се навършват 111 г. от извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата турска крепост Одрин е превзета от Втора българска армия.

  В знак за преклонение към подвига на героите Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора организират тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя на 26 март 2024 г. от 16.30 ч. пред паметника „Одринска епопея“ в парк „Тракия“.

  Решителната победа на българската армия кара турското командване да поиска примирие и това поставя началото на края на Първата Балканска война. В щурма на крепостта вземат участие войниците от старозагорския Дванадесети пехотен балкански полк. В обсадата българите за пореден път показват своя невероятен кураж и невиждана смелост. В името на светлия идеал за обединение родната армия извършва подвиг, който завинаги оставя диря в сърцата на целия народ.

  С постановление на Министерски съвет № 62 от 26 март 2006 г., по предложение на дългогодишния почетен председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ гр. Стара Загора – г-жа Петра Мечева, 26 март е обявен за Ден на Тракия и официален празник на Република България.

  Прочети още новини от Стара Загора


  User Feedback

  There are no reviews to display.


×
×
 • Create New...