Jump to content
Дигитален Форум
 • Над 2200 старозагорци празнуват името си на Васильовден

     (0 reviews)

  Над 2200 старозагорци ще почетат името си в първия ден от 2024 година, показва справката на дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора. 652-ма са господата, носещи името Васил. На Васильовден ще почерпят и 510 мъже с име Веселин. На 1 януари гости ще посрещат и дамите с имена Веселина (399), Васила (7), Василка (260), Васка (14), Василена (77), Вълка (22), Весела (126). Поздравления приемат още Вълчо (119), Василий (8), Вълко (22).

  Денят е познат в народните обичаи като Сурваки или Василица – един от зимните празници, който е в периода на т. нар. „Мръсни дни“, предопределящо част от обредните традиции. Основният обичай, който се изпълнява, е „сурвакане“. Групи момчета, на различна възраст, обикалят къщите и наричат стопаните за здраве и берекет.

  В първия ден на януари, вярващите православни християни честват паметта на св. Василий (св. Василий Велики) – архиепископ на Кесария Кападокийски, починал в същия ден, както и отбелязват Обрезание Господне –  старозаветно свещенодействие започнало в началото на второто хилядолетие преди Христа.

  На 1 януари, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи св. Василиева литургия в катедралния храм „Св. Николай“, в която ще се включат всички свещеници от град Стара Загора. Приканват се миряните да вземат молитвено участие.

  Материалът Над 2200 старозагорци празнуват името си на Васильовден е публикуван за пръв път на Стара Загора Инфо.

  Прочети още новини от Стара Загора


  User Feedback

  There are no reviews to display.


×
×
 • Create New...