Jump to content
 • Как инвестиционното злато се е развило през годините?

     (0 отзива)

  Стара Загора инфо

  В исторически план златото е възможно най-древната позната на човешката цивилизация валута. През вековете тя променя своята същност, стойност и начин на използване, за да достигне сегашния си статус, а именно на един от топ търсените финансови активи. Кога обаче започва историята на златото като инвестиционен продукт? И кои са повратните моменти в неговото развитие? В следващите редове ще ви разясним тези и още много други любопитни подробности.

  В началото бе златото

  Първоначално златото е използвано като разменна валута. Освен чисто практически функции в търговията обаче, то е било символ и на класова принадлежност. Златни накити дълги векове са имали право да носят само и единствено знатни личности. Но и през тези години благородният метал е притежавал известна природа на инвестиционен продукт. Добивано в определени географски региони, то е носило допълнително влияние, сила и власт на техните управници.

  Подобна е била съдбата на златните монети, които и днес представляват основна форма на инвестиционно злато. От първите сечени такива в периода около 550 година пр.н.е., по-редките сред тях през годините придобиват по-висока от себестойността си цена.

  Същинско начало на инвестирането в злато

  Кога обаче хората започват да възприемат златото като реален финансов актив? Истината е, че това качество на благородния метал съвсем не е от древни времена. Началото му е поставено през 18 век. То неминуемо се свързва с периода на Златния стандарт.

  За първи път той е въведен през 1717 година. Негов създател е всеизвестният учен Исак Нютон. Златният стандарт на практика е нов вид парична система. Според въведеното от Нютон правило, стойността на дадено количество пари е равно на точно определено количество злато.

  Типично за този период е, че съдържанието на монетите от този период е основно под формат на благородния метал. Съществували са и хартиени банкноти, които винаги можели да се заменят за злато. Тази финансова система, на практика, показва истинската цена на благородния метал. Тя доказва множеството предимства на златото пред които и да е валути и разменни стоки по света.

  По това време металът вече става част и от глобалния финансов пазар. Цената му се определя винаги в американски долари. Тази практика е заимствана по-късно и за определяне стойността на нефта. И в двата случая цената на активите винаги зависи от международната политическа и финансова обстановка. С други думи, по време на Златния стандарт цената на благородния метал скача и пада при големи кризи и катаклизми.

  След Златния стандарт

  До 1945-та година всички валути били пряко обвързани с щатските долари. На свой ред, доларът е строго зависим от златото. До края на Втората Световна война една унция злато се равнявала на $35, като една унция е около 30 грама. С течение на времето на хората им се отнела възможността да обменят хартиени пари за злато. Това било право само на централните банки.

  С отмяната на Златния стандарт се поставя началото на съвременните принципи в инвестирането с благородния метал, включително и модерната опция за онлайн инвестиция в злато. Това се случва през 1971-ва година. Самият американски президент Ричард Никсън обявява решението си да отмени Златния стандарт в телевизионен ефир.

  Отмяната на Златния стандарт превръща парите, каквито хората са ги познавали тогава, в нов вид валута, тоест фиатна валута – законно платежно средство. Те нямали каквото и да е покритие освен чистата форма на доверие. Така например, доларът е подкрепян от доверието на американците към САЩ изобщо.

  Последват бурни събития в международен план. Голяма част от тях има строго финансова същност. И именно в края на 20 век инвеститорите започват да гледат на златото като на инструмент за печалба. С настъпването на двете големи финансови кризи, този път те осъзнават, че благородният метал е възможно най-надеждното средство за запазване на техните спестявания – факт, с който се сблъскваме и в днешно време при силно галопиращата инфлация.

  Инвестирането в злато е разумен вариант да вложите наличните си пари. Въпреки това, то изисква достатъчно добра подготовка – финансова грамотност и емоционална интелигентност, с които да направите максимално най-добрите и доходни за вас сделки.

  Материалът Как инвестиционното злато се е развило през годините? е публикуван за пръв път на Стара Загора Инфо.

  Прочети още новини от Стара Загора


  User Feedback

  Няма отзиви за показване.


×
×
 • Create New...