Jump to content
 • Хиляди старозагорци се включиха в паметното шествие с 300-метровия трикольор по повод Националния празник на България

     (0 отзива)

  С Молебен за България, отслужен в Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, започна по традиция честването в Стара Загора на Националния празник на Република България. Малко след това, едновременно пред паметниците в града, посветени на Освобождението, бяха поднесени венци и цветя в знак на почит и признателност.

  Ритуалът за издигане на Националното знаме пред Община Стара Загора събра представители на местната и държавната власт, общественици, гости, както и стотици признателни граждани.

  По традиция, точно в 11:00 часа, своя път пое паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме“, което бе поведено от кмета Живко Тодоров. 300-метровата светиня бе понесена на ръце към Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където бе и кулминацията на общоградското честване на празника.

  „Днес ние празнуваме 3 март – съкровена дата в нашите сърца, защото от този ден започва възстановяването на нашата държава. Отдаваме почит и правим поклон пред всички революционери и опълченци, загинали в името на Свободата – за да я има България, за да можем да се наречем свободни българи! За нас е огромна чест, защото Свободата е напоена с кръвта на нашите предци. Изказваме благодарност към всички руски, беларуски, румънски, украински и фински воини, към знайните и незнайните герои, загинали за сакралната кауза – свобода! Не забравяйте – ние сме православен и силен народ, който дори ятаганът на Османската империя не успя да пречупи – празнувайте и бъдете горди! Честит празник, старозагорци!“, изрече в словото си кметът Живко Тодоров.

  Поздрав отправи и бригаден генерал Станимир Христов, командир на Втора тунджанска механизирана бригада. Той припомни, че именно в Стара Загора се води една от най-епичните битки, както и че тук е спасена светинята на Българското опълчение – Самарското знаме.

  Водещ на честването на 3 март бе актьорът от Драматичен театър „Гео Милев“ Ивелин Керанов, а в рецитала се включиха възпитаниците на СУ „Васил Левски“ под липите – Денка Динкова и Николай Чолаков. Сред официалните гости на празника бяха доц. д-р Атанас Славов – министър на правосъдието, народни представители, заместник-кметовете на Стара Загора Радостин Танев, арх. Мартин Паскалев, Надежда Чакърова, Павлина Делчева и Милена Желева, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Ивета Лазарова и общински съветници, областният управител Ива Радева и заместникът ѝ Теодора Нончева, представители на Тракийския университет и други.

  Подарък за празника бе концерт на един от обичаните български артисти – Невена Цонева, а красотата на българския фолклор разкри с песни и танци ансамбъл „Зорница“ към НЧ „Св. Климент Охридски 1858“.

  Разнообразни и тази година са съпътстващите събития – Регионалният исторически музей, Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ и Художествената галерия работят с вход свободен. Детски работилници по родолюбие, тематични демонстрации и изложби също са част от отбелязването на 3 март. Училища и детски градини през цялата седмица реализираха инициативи.

  По повод празника в автобусите на градския транспорт отново звучат патриотични песни, а ползвателите му получават поздрав със специално изработени картички.

  Празничният ден в Стара Загора ще завърши с родолюбивата инициатива на НЧ „Настроение – 2017“ – „Пробуждане с хоро“. Ръка за ръка, малки и големи, ще се обединят от българския фолклор на площада пред Общината в 16.00 часа.

  Във връзка с отбелязване на 3 март, жителите и гостите на града няма да заплащат за кратковременно паркиране в рамките на „Зелена зона“ в понеделник.

  Празнично слово на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан

  Обични в Господа братя и сестри,

  Трети март е свещена дата в историята на българския народ. Тази дата е начало на ново битие след петвековно османско робство. На този ден изгря слънцето на българската свобода.

  Кървава и пълна с трагизъм бе Голготата на злочеста България през османското робство. Петстотин години гордият стар Балкан бе страж и закрилник на юначни синове от жестокостите и мъките, безчестията и сълзите. Българската земя, нашата мила Родина, истински земен рай, бе превърната от поробителя в юдоль плачевная. Вместо песента на орача и кръшния смях на жетварката, стон и въздишки пълзяха по пазвите на красиви долини и тучни равнини.

  Величието на даруваната ни от Бога Майка България се крие в духовната й мощ, стаена във всяка капчица българска мъченическа кръв, тръгнала от сърцата на хилядите и достойни нейни синове и дъщери, запечатали бъднините и с любовта си. Божията благодат и родната ни вяра са нравствената опора на дедите ни, изстрадали и дарили  на този ден, сбъднатата надежда- да има вечно българи. Трети март е свят национален празник! Днес ние отдаваме и своята признателност към всички жертви в Руско-турската освободителна война, дали живота си за Освобождението на България.

  Нечовешки ужаси, които сега изглеждат отдавна минали и далеч не така релефни. Ако ние, днешните чеда на прекрасната ни Родина, забравим историята си, ако се вслушаме в някои „доброжелатели“, учещи ни да омекотим, или да не даваме гласност на факти от миналото, ще се присъединим към онези, които пет века унищожаваха род и вяра, памет и народно самочувствие. Самочувствие, което народът ни през тези векове и след тях все още няма!

  Поклон пред паметта на нашите български бащи и майки, братя и сестри, опълченци и мирни граждани, загинали мъченически, за да се роди Трети март, за да ни има и нас! Поклон пред паметта на хилядите руски войни, които освобождават изстрадалата ни родина и полагайки живота си, отстояват силата на православната любов! Поклон пред всички, които проляха кръвта си и положиха костите си  пред олтара на Отечеството ни.

  За вечни времена денят на Освобождението на България от Османско иго ще остане велик и славен в историята на нашия народ.

  Прочее, да бъдем дълбоко благодарни на Всемогъщия и Всеблаг Божи Промисъл, който не остави в робство народа ни.

  И тъй, нека помним цената за нашата свобода! Нека бъдем отговорни пред историята за това, което Бог ни дарува преди 146 години и Нему да благодарим! Нека бъдем признателни на онези, които заплатиха с живота си нашето благоденствие! Нека бъдем обединени в радостите и нещастията си, защото и споделената радост се увеличава многократно и споделената мъка намалява наполовина! Нека бъдем едно и живеем в любов помежду си по думите на Господ Иисус Христос, Който в нощта преди да бъде предаден за спасението на човешкия род каза: “Да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно” (Йоан 17:21).

  Славя Богу за благия Му промисъл да съхрани България! Нека скъпата ни Родина пребъде през вековете. АМИН!

  Прочети още новини от Стара Загора


  User Feedback

  Няма отзиви за показване.


×
×
 • Create New...