Jump to content
 • Ето цените на апартаментите в Стара Загора и каква е разликата с Пловдив

     (0 отзива)

  Стара Загора е един от по-големите градове в страната, който предлага отлични възможности за работа и обучение.

  Нека разгледаме разликите при имоти тип апартаменти Стара Загора и ги сравним с категорията апартаменти Пловдив, и каква е разликата в цените на недвижимите имоти в по-големия град.

  С много паркове и градини, и реновирана в последните години градска инфраструктура, Стара Загора се превръща в притегателен център. А цените на имотите – все още по-ниски от пловдивските – са допълнителен аргумент в полза на града. Каква е съпоставката, коментират за Вас експертите от портала за недвижими имоти “Реалистимо”.

  В Стара Загора можете да намерите жилище за около 1000 евро на квадратен метър

  Предлагането в града е както на стари, така и на нови апартаменти, но опасност от презастрояване в Стара Загора все още няма. Като най-скъпи се открояват имотите в района на VI-то основно училище със средни цени от 1600 евро за квадрат. Друг от по-желаните квартали – “Три чучура – Център” – държи второто място с 1450 евро на квадрат. За 1000-1200 евро на квадратен метър можете да се сдобиете с хубаво жилище в центъра, “Опълченски”, “АПК Загоре” или “Казански”.

  Ако се ориентираме по цените, сред най-нежеланите старозагорски квартали се нареждат “Зора”, “Самара” и “Железник – Запад”, където можете да закупите двустаен апартамент в диапазона 800-900 евро за квадрат. Малко над 950 евро ще трябва да отделите за Студентското градче или “Железник – Изток” например.

  Така се вижда, че, с изключение на двата отчетливо по-скъпи квартала, цените в Стара Загора варират в малък диапазон между 800 и 1200 евро средно за различните части на града. Това е една от приликите с Пловдив, където също спектърът на цените не е огромен, за разлика от този в София.

  Независимо че общинските данъците на имотите се вдигнаха от 1ви януари 2024, това се забелязва в почти всички общини в България.

  Офиси на големи компании в Стара Загора няма, но, за сметка на това, хибридните режими на работа и позициите изцяло от разстояние Ви позволяват да се насладите на по-спокоен живот в по-малкото населено място, където балансът между възможностите на големия град и спокойствието на малкия е значително по-добър.

  Жилищата в Пловдив са по-скъпи от старозагорските, но не прекалено

  В момента в Пловдив средните цени на имотите надхвърлят 1100 евро за квадратен метър. Най-желаният квартал в Града под тепетата, очевидно е “Младежки хълм”, където средно желаещите трябва да отделят над 1800 евро за квадратен метър. Сградите тук обаче в по-голямата си част са нови, а едноименното тепе е център на фестивалната култура през последните няколко години.

  Центърът и районът около Централна гара държат средни цени от около 1700 евро за квадрат. Тук преобладават по-старите, но реновирани и облагородени сгради, някои от които и паметници на културата. Цената е оправдана, тъй като на пешеходно разстояние се намират главната търговска улица, Капана, Старият град, които се нареждат сред предпочитаните от гостите на града места за забавление.

  Останалите квартали като “Тракия”, “Прослав”, “Кючук Париж” и други, по-стари, но с добра инфраструктурна обезпеченост и широк достъп до обществени услуги, предлагат възможности за закупуване на жилище за около 1150-1200 евро за квадрат средно.

  Под 1000 евро струва квадратът само в Столипиново – едва надхвърля 800 – но нежеланието на пловдивчани и потенциални мигранти от другите градове да се заселят именно в тази част на града е обяснима.

  От Реалистимо наблюдават засилено търсене на ваканционни апартаменти по морето, като региона на Бургас в момента е най-търсен, както от български клиенти, така и от чужденци. Това е нормална тенденция за летните месеци.

  Актуална информация за цените на имотите в Стара Загора и Пловдив (а и в останалата част на страната) можете да откриете в сайта за недвижими имоти Реалистимо. Тук обяви публикуват физически лица и специализирани агенции, частни и държавни съдебни изпълнители. Можете да се възползвате и от услугата “Доверен брокер”, за да се сдобиете бързо и лесно с мечтаното жилище.

  Прочети още новини от Стара Загора


  User Feedback

  Няма отзиви за показване.


×
×
 • Create New...