Jump to content
 • Десетки старозагорци се преклониха пред подвига на героите извоювали битката край Одрин

     (0 отзива)

  Днес на паметната дата 26 март – Ден на Тракия се навършват 111-години от извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история.

  В знак на преклонение пред героите, десетки граждани, офицери и войници от Втора механизирана бригада и представители на Тракийско дружество „Одринска епопея“  традиционно отбелязаха Деня на Тракия с общоградски ритуал.

  Отец Йордан от Старозагорска митрополия отслужи заупокойна молитва за починалите тракийски българи, които са отдали живота си за България. „Светата православна църква винаги е почитала и е подтиквала да съхраняваме в паметта си националните ни празници и националните ни герои. Още Св. Паисий Хилендарски говори за това, че трябва да знаем своята история.“- допълни той.

  По повод празника, слово произнесе председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Цанко Атанасов. „Преди 111-години на днешния ден, камбаните възвестяват падането на Одрин. С кървав щурм, победните български легиони го изтръгнаха от ръцете на врага.

  Тази славна военна победа е триумф на българския национален дух, въплътен във войниците и командирите по бойните полета на Тракия.

  Този свят ден винаги ще бъде почитан от нас, потомците на българите от Одринска Тракия, прокудени от родните им места. Тракийското дружество в Стара Загора ще пази вечно жива тази традиция“- каза още председателят на тракийското дружество.

  Водещ на събитието бе актьорът Ивелин Керанов, а с рецитал се включиха ученици от VI ОУ „Свети Никола“.

  Венци и цветя пред паметника на Одринската епопея в парк „Тракия“ поднесоха представители на институции, граждански и политически организации.

  На събитието присъстваха още заместник-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, заместник-областният управител на Стара Загора Теодора Нончева, заместник-командирът на Втора механизирана бригада полковник Митко Балтов, Общественият посредник на Община Стара Загора Иванка Сотирова и общински съветници.

  По-рано днес по повод празника, учениците от клубовете за занимания по интереси на  VI ОУ „Свети Никола“, изнесоха интердисциплинарен урок по родолюбие. Часът беше посветен на деня на Тракия, с послание за съхранение на родовата и историческа памет.

  От 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин.

  С постановление на Министерски съвет № 62 от 26 март 2006 г., по предложение на почетния председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ гр. Стара Загора и почетен гражданин на Община Стара Загора – г-жа Петра Мечева, 26 март е обявен за Ден на Тракия и официален празник на Република България.

  Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – деня, в който е превзета Одринската крепост от Втора българска армия през Балканската война (1912-1913 г.). Съюзниците – български и сръбски войски, са под общото командване на ген. Никола Иванов, а решителният пробив на източния сектор от крепостта е извършен под командването на ген. Георги Вазов, брат на поета Иван Вазов и генерал Владимир Вазов.

  Обсадата е известна с някои от първите случаи в света на действие на бойна авиация. Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Тази решителна победа довела до края на Балканската война.

  Крепостта е превзета от Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов.

  По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: “Офицери, подофицери и войници … вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.”

  Командващият Втора българска армия генерал Никола Иванов пише в спомените си: “Така се извърши превземането с открита атака Одринската крепост, че учуди военните среди, издигна името на България и прослави българското войнство по всички части на света.”

  Прочети още новини от Стара Загора


  User Feedback

  Няма отзиви за показване.


×
×
 • Create New...