Jump to content
Дигитален Форум
 • Децата до 14 години пътуват безплатно в градския транспорт в Стара Загора от 1 февруари

     (0 отзива)

  Стара Загора инфо

  От началото на февруари, децата под 14 години ще може да пътуват с обществения транспорт в Стара Загора безплатно.

  Транспортът между градовете ще бъде безплатен за всички до 7 годишна възраст, докато тези на възраст между 7 и 14 години ще плащат 50% от цената на билета.

  Това решение беше прието след одобрението на предложението на кмета Живко Тодоров от Общинския съвет. То е свързано с Постановлението на Министерски съвет от края на миналата година, според информацията от Общината.

  Отстъпката за месечните абонаментни карти за ученици и пенсионери ще бъде 50% за градския и междуселищен транспорт. За първи път беше въведено и намаление от 25% за хората с увреждания над 70,99%.

  Целта на предложенията е да се насърчи използването на абонаментни карти на преференциални цени вместо на билети, без ограничение на броя пътувания, като се предлагат компенсации в полза на уязвимите социални групи.

  Цените за електронни карти с неограничен брой пътувания по централната градска мрежа бяха приети от общинския съвет и ще влязат в сила от 1 февруари. Учениците от старозагорските учебни заведения ще плащат 5 лева за месечен билет и 15 лева за три месеца.

  Всички ученици, студенти и докторанти, които редовно учат в учебните заведения в града и имат адрес в община Стара Загора, ще получат 80% намаление от стойността на месечната абонаментна карта за пътувания до града и обратно.

  Градският съвет одобри новите цени на превозните билети за пенсионери и хора с увреждания. Един от важните моменти от първата сесия за годината на градските съветници в Стара Загора беше стартирането на процедура за избор на нов управител на общинското дружество „Мересев“ ЕООД. До провеждането на конкурса, тази позиция временно ще бъде заемана от Мехмед Зейнел.

  По време на януарската сесия бяха създадени временни комисии за изготвяне на стратегия за подобряване на стандартите за хранене на децата, както и за изготвяне на проект за промяна и допълнение на регламента за местните такси и услугите на територията на община Стара Загора.

  Старейшините одобриха и годишния доклад за дейността на обществения посредник за 2023 година. Отчетът показва, че през изминалата година сигналите, жалбите и въпросите, отправени към омбудсмана, са били около 400.

  Материалът Децата до 14 години пътуват безплатно в градския транспорт в Стара Загора от 1 февруари е публикуван за пръв път на Стара Загора Инфо.

  Прочети още новини от Стара Загора


  User Feedback

  Няма отзиви за показване.


×
×
 • Create New...