Jump to content
Дигитален Форум
 • 2256 старозагорци с името Николай празнуват своя имен ден на 6 декември

     (0 отзива)

  Стара Загора инфо

  2256 старозагорци с името Николай празнуват своя имен ден на 6 декември. На Никулден за име ще почерпят общо 4812 души в Стара Загора, сочи справката на Дирекция „Гражданско състояние“ на Общинска администрация. Съкратеният вариант на едно от най-популярните имена у н ас – Кольо, имат 625 души, а Колю и Коля съответно 5 и 2. 631 господа с име Никола, 7 с име Нино и 11 с Нико, също празнуват в сряда. Дамите, които ще приемат поздрави по повод имения си ден с име Николина са 303, а с Николинка – 145. 388 са носителките на все по-популярното име Никол. Сред имениците са и 136 старозагорки с име Николета, 10 с име Ненка, 263 – Нина и 30 – Нелина.

  Според народните вярвания „Варвара вари, Сава пече, а Никола гости гощава“. Никулден заема важно място в българския календар и е един от големите православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, считан за покровител на моряците, пътешествениците, банкерите и търговците. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Това е и причината в този ден лодките и корабите да не плават в открито море. Народната традиция повелява да се сервират рибни ястия.

  Материалът 2256 старозагорци с името Николай празнуват своя имен ден на 6 декември е публикуван за пръв път на Стара Загора Инфо.

  Прочети още новини от Стара Загора


  User Feedback

  Няма отзиви за показване.


×
×
 • Create New...